Försäkringskassan behöver kompetensutveckling om sorg!!!

Allt som oftast läser jag om föräldrar som möts av oförstående handläggare på försäkringskassan och läkarintyg som måste kompletteras. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Sorg är individuellt och ska behandlas därefter. Vissa behöver komma tillbaka till arbetslivet snabbt medan andra behöver få vara hemma. All sorg efter ett barn är en traumaitisk upplevelse oavsett om döden kom som en chock eller var väntad. Det går inte att följa någon schablontabell.

”Ja nu ska vi se, Jenny har haft sorg i xx antal månader nu. Ja men då är chockfasen över. Så bra, då kan hon ju arbeta igen. Vi låter henne arbetsträna och hon kan absolut stanna hemma de dagar hon inte klarar av att gå till jobbet. Naturligtvis måste hon ju då sjukskriva sig och fylla i papper, för eftersom hon arbetstränar så är det ju annan budget som gäller här hos oss på Försäkringskassan. Och fylla i papper när livet har fullständigt raserat, ja det kan ju inte vara så svårt. Och då får hon ju annat att tänka på en liten stund. 

Dessförinnan får vi inte glömma att meddela Jenny att när vi väl, efter minst två kompletteringar av varje läkarintyg som inkommer, har godkänt läkarintyget måste hon ju själv varje gång gå in på försäkringskassans hemsida. Logga in och berätta varför hon inte kan arbeta. Väldigt utförligt vill vi ha ordbajseriet. Det räcker  inte att hon skriver att dottern är död. För man kan ju faktiskt jobba ändå. Sen godkänner vi läkarintyget som sträcker sig 1 månad efter första sjukskrivningsdagen (dvs 366:de dagen och framöver), eftersom att vi tillslut tror på läkaren och Jenny och för att Jenny sen äntligen tänker börja jobba igen. För nu måste ju sorgen verkligen ha gått över. Och då passar det ju bra att vi efter godkännandet hör av oss igen ca 1 månad senare och berättar att från och med 366:de dagen är det bara 75 % i sjukpenning och så ber vi henne att skicka in och ansöka om det med. För nu har hon ju verkligen orken till lite pappersarbete, det är ju en bra övning precis innan hon ska ut och jobba igen. Och vi jobbar inte som så här att vi skickar ut begäran om ansökan av ny sjukpenning på 75 % av inkomsten samtidigt som vi godkänner läkarintyget för den tidsperioden. För då kan det ju vara som så att vi inte har något annat att göra den månaden,  så vi skickar det lite senare”. 

Jag inser att jag har haft tur som trots allt möttes av en förstående handläggare, dock slapp jag inte undan från alla kompletterande läkarintyg som man begärde in. Jag arbetstränade ca 3 veckor, därför fick jag erfarenhet om hur det fungerade med allt deras pappersarbete. När det väl var dags att börja arbeta hade jag fått nytt jobb. (Tack Sjöbo kommun för att ni vågade satsa på mig trots min historik). Jag valde att börja jobba 100 %, slippa tänka och slippa försäkringskassans byråkrati. Resultatet blev att jag 1 år och 2 månader senare kraschade och återigen fick bli sjukskriven heltid, sen 75 %,  50 %, och 25 % för att sen tre månader senare komma tillbaka till heltidsjobb igen.

Till er alla som kämpar mot Försäkringskassan säger jag: Ge inte upp! Orkar ni inte själv ta fighten så be anhöriga eller vänner att hjälpa er. Det är tungt nog att sörja.

Varit och tänt ljus hos min älskade dotter. Så saknad och aldrig glömd.

1087 visningar totalt 1 visningar idag
Facebooktwitterpinterestmail
Facebookrss

Om Jenny Borg

Mamma till två barn, en son och en dotter, som en dag fick ett brutalt uppvaknande av hur sårbart livet kan vara. Sommaren 2014 hände det som jag aldrig trodde skulle hända mig. Min dotter dog i en trafikolycka två månader innan sin 20-årsdag. Sedan den dagen lever jag ett ofrivilligt liv med bara ett barn här på jorden, min son Samir. Mitt andra barn, Isabell, har jag på andra sidan så numera är jag även en änglamamma. Jag är tacksam för att jag får fortsätta vara en del i Zimons liv, Bellas pojkvän. Nu måste jag lära mig leva ett nytt liv, ett liv jag inte själv har valt, ett liv jag inte vill ha. För livet jag själv har skapat finns inte längre. Mina två barn är min stolthet, mitt liv och det mest värdefulla jag har. Mina barn är båda lika mycket älskade men idag får jag visa min kärlek på olika sätt till dom. Ingen skulle behöva överleva sina barn. Denna blogg kommer att handla om min väg tillbaka till livet, ett liv med livskvalitet. Jag vill inte bara överleva, jag vill leva. Om du vill kan nå mig på Jenny@mittofrivilligaliv.se
Det här inlägget postades i Arbete, Arbetspröva, Bella, Döden, Okategoriserade, Sjukskriven, Sorg. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.