Sorg

När det gäller sorg är det ofta så att många inte vet hur de ska agera eller hantera det. Vad ska man göra? Vad ska man säga? Finns inga rätt eller fel på dom frågorna. Den drabbade vet heller inte svaret på dom. Men att INTE göra någonting om ens vän drabbats är FEL.

Vill förmedla fyra H som är bra att ha i åtanken om någon du känner drabbas av sorg:

Häll i (mat och dryck)

Håll om

Håll tyst (lyssna, du behöver inte säga något men den drabbade kan behöva prata och bli lyssnad på)

Håll ut (det handlar om resten av tiden, inte bara i början, inte bara en tid efter, bry er om även flera år senare – det värmer, det behövs)

Vanligt fenomen här i Sverige i alla fall är att många vill skicka blommor till dom som drabbats av sorg, detta för att visa att dom tänker på en. Gullig tanke, men tänk en gång till: Hur många tänker likadant? Hur många vaser äger den som har fått in sorgen i sitt hem? Går blommorna att äta?

Bättre tankar: Skicka ett kort, det svider fruktansvärt i hjärtat att få dom men det gör lika ont att få blommorna. Det blir rena begravningsstämningen där hemma, sorgen är så påtaglig ändå att den behöver inte ökas på med en massa blommor som ytterligare bevis på att sorgen har flyttat in till en. Eller skicka en blomstercheck, så kan den drabbade använda den senare.

Till alla er som skickade blommor till oss: Ni ska veta att vi uppskattade omtanken, och jag hade gjort likadant fram tills jag själv drabbades. Måtte jag inte behöva uppleva att någon i min omgivning drabbas av svår sorg men om det händer så vet jag nu detta:

# MAT

Man är i chock, vem orkar tänka på mat? Att laga den finns inte på kartan, att äta är heller inte så prioriterat. Det här med mat kan sitta i väldigt länge, så du behöver inte känna att det bara gör nytta de första dagarna, det uppskattas flera veckor och månader. Man behöver hjälp med att få igång matrutinerna. Bara att handla är besvärligt, erbjud dig gärna att följa med eller ordna med inköpen, naturligtvis betalar den med sorg sin egen mat bara den kommer hem.

# TID

Ta dig tid att gå hem till din vän med färdiglagad mat, sätt dig ner och ät tillsammans. Antagligen snackar ni inte så mycket. Men den drabbade får lite näring i sig, vilket fyller på orken lite grann. Ork och energi är en bristvara.

#Promenader

Få den drabbade med ut på en liten tur, en promenad eller en biltur. Förvänta dig ingen lång runda men den gör gott. Många drabbade ligger ner de flesta timmarna av dygnet.

# TABU

Säg inte till din vän att hen ska höra av sig när hen orkar. När ska hen orka det när livet har rasat och hen lever i chock? Skicka sms, skriv kram. Eller ring, men förvänta dig inte att hen svarar varje gång. Men fortsätt, det gör gott och den drabbade svarar när hen orkar. Men hen orkar inte vara den drivande i umgänget. Kanske inte på flera månader, för hen kämpar med att överleva den tragedi som hen varit med om.

# MASKEN

Ja den där masken är många drabbade bra på att sätta på sig. Men den dränerar en på energi så man orkar oftast inte upprätthålla den så långa stunder åt gången. Det gör att man många gånger väljer bort det sociala livet.

Dessa ord är mina, och man ska naturligtvis veta att allt är individuellt. Men många äro de drabbade som berättar ungefär det samma som jag har gjort ovan. Det är inte blommor som behövs, det är mat, familj, vänner och promenader.

Svenska kykans första hjälpen om sorg kan du läsa här:

http://www.mittofrivilligaliv.se/wp-admin/post.php?post=5019&action=edit

5916 visningar totalt 1 visningar idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.